anunturi auto, masini second hand
anunturi masini second hand
anunturi masini
Noi sisteme de siguranţă de la Volvo
marţi, 30 noiembrie 1999
Volvo Cars continuă cercetările în domeniul siguranţei auto pe şosele: un nou sistem de avertizare în caz de coliziune şi frână automată, un sistem Cruise Control şi un sistem de avertizare pentru şoferii ce sunt prea obosiţi la volan au fost dezvoltate.
Compania Volvo a dezvoltat un sistem în caz de coliziune cu un automobil din faţă ce staţionează sau este în mişcare. Acesta ne avertizează acustic şi va frâna automat pentru a evita coliziunea. Sistemul Cruise Control va adapta viteza în funcţie de automobilul din faţă automat sau ne va atenţiona atunci când suntem prea aproape de el. Aceste sisteme vor fi disponibile pe noile versiuni ale modelelor Volvo S80, V70 si CX70 începând cu sfârşitul anului 2007.
La mai mult de 50% din accidentele întâmplate din cauza coliziunii din spate cu un alt autovehicul, şoferii vinovaţi nu frânează destul de mult pentru a evita accidentul. Acest sistem intervine automat, previne şoferul, îl avertizează şi în caz contrar acţionează sistemul de frânare în funcţie de viteza avută pentru a evita cât se poate de mult coliziunea şi rănirea ocupanţilor din vehicul.
Primul sistem introdus pe Volvo S80 foloseşte unde radar pentru a detecta potenţialii factori de accident. Noul sistem foloseşte şi unde radar dar şi o camera video. Raza undelor radar este de 150 de metri în faţă autovehiculului iar cea a camerei video este de 50 de metri. Sistemul prelucrează datele şi daca cumva ceva este în neregulă intervine. Daca şoferul nu observă obstacolul din faţă sistemul îl previne vizual cu un semnal roşu de avertizare şi unul sonor, “încarc㔠sistemul de frânare. Acestea ajuta şoferul sa reacţioneze şi sa frâneze. O reducere a vitezei de la 60 la 50 km/h în momentul impactului reduce cu 30% energia produsă, deci mai puţine daune automobilului şi mai puţine răni pasagerilor.
Adaptive Cruise Control ne permite reglarea vitezei şi menţinerea sa între 30 şi 200 km/h. Dar aceasta se poate adapta automat în funcţie de vehiculul care rulează în faţă automobilului. Daca acesta din faţă are o viteză mai mică sistemul va frâna automat menţinând o distanţă suficientă pentru evitarea oricărui pericol. Sistemul are şi el limitele sale: dacă şoseaua este slab iluminată sau ceaţa, fumul, ninsoarea o acoperă nu poate opera la capacitatea sa maximă si atunci trebuie sa facem totul manual.
Un alt sistem introdus de Volvo va fi Driver Alert Control. Acesta atenţionează şoferii care nu sunt destul de concentraţi la volan din cauza oboselii. Lane Departure Warning funcţionează atunci când şoferul depăşeşte marcajele de pe sensul său de mers fără nici un motiv întemeiat sau fără să semnalizeze.
Compania Volvo a analizat modul în care se comporta în spatele volanului şoferii în diferite condiţii de stres şi oboseală. În fiecare an din cauza şoferilor care adorm la volan se produc peste 100000 de accidente în Statele Unite ale Americii, din care 1500 sunt mortale şi peste 70000 de pasageri şi şoferi sunt răniţi. Aceeaşi situaţie este similară şi în Europa.
Sistemele Driver Alert Control şi Lane Daparture Control sunt unice. Acestea analizează toţi parametrii automobilului şi cei ai şoferului. O cameră instalată în interior măsoară permanent distanţa între autovehicul şi marcajele de pe sosea. Astfel se află dacă şoferul face mişcări bruşte ale volanului fără nici un motiv anume şi îl avertizează printr-un semnal sonor şi luminos şi un text pe ecranul din bord ”Driver alert - Time for a break” (Alerta pentru şofer - este timpul pentru o pauză). Aceste sisteme nu pot funcţiona în parametrii normali daca şoseaua nu este marcată corespunzător sau dacă condiţiile meteo sunt nefavorabile (ceaţă, ninsoare, polei).


loading image
Sursa: informatiiauto.ro
Taxa Inmatriculare